Uzmanlık Alanları

Genital Siğil ve Tedavisi


Genital Siğil ve Tedavisi

Genital siğiller, vücutta özellikle genital ve oral bölgelerde görülebilen kabartı şeklindeki siğillerdir. Bulaş yolları da genel olarak havuzlar, oral, anal ve vajinal ilişkilerdir.Dünya üzerinde her 10 kişiden 1’inde görülen HPV oldukça yaygın bir hastalıktır. Genel olarak cinsel ilişkiyle ve tenden tene temasla yayılsa da bazı durumlarda ortak alan ve eşya kullanımına bağlı da gelişebilirler. Genital siğil, Human Papilloma Virusun (HPV-Aydın) neden olduğu cilt üzerindeki et beni şeklinde, lastik kıvamında, ten rengi ya da biraz daha koyu viral deri lezyonlarıdır. Kondilom da denilen genital siğiller tüm dünyada son derece yaygın bulunan cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Siğiller ağrısız lezyonlardır ve genelde kişide varlıkları haricinde bir şikayet yaratmazlar. Bazen kaşıntı ve buna bağlı tahriş hissi yaratabilir ve tahriş olan lezyonlar kanayabilirler. Sadece kadın genital organında değil anus çevresi ve içinde de siğiller görülebilir. Genital siğil tedavisi kondilom saptandıktan sonra özellikle de lezyonlar yaygın bir şekilde bulunuyorsa en kısa sürede yapılmalıdır. Kondilom tedavisinde kullanılan çeşitli yöntemlerin temeli enfekte dokunun tamamen yok edilerek virusun dağılımını önlemek esasına dayanır.

Siğil Nedir ve Nasıl Oluşur?
Siğil deri yüzeyinden kabarık üzeri bazen ince çıkıntıları nedeniyle karnabahar veya kadife gibi görünen sert ciltten hafif koyu veya açık renkli olabilen deri hastalığıdır.Tek bir lezyon olabileceği gibi birden fazla lezyon ile ortaya çıkabilir ve dağılma eğilimi gösterir. Siğiller vücuda direk temasla bulaşan HPV virüsünün neden olduğu lezyonlardır, başka bir deyişle virüsün vücuda girmesi ile cildin üst tabakasında yapı değişikliği yaratması sonucu oluşan lezyonlardır.

Kondilom Nedir?
Kondilom ya da kondiloma accuminata genital siğillerin tıp literatüründe kullanılan ismidir.

Human Papilloma Virüs(HPV) Nedir
Human Papilloma Virus (HPV) (Aydın) denildiğinde tek bir virüs değil 100 den fazla alt türü olan bir virüsten bahsedilir. Bu alt türlerden her biri vücudun farklı yerlerinde ve farklı klinik öneme sahip enfeksiyona neden olabilir. Örneğin ayakta - elde görülen siğillerle genital bölgede görülen siğiller farklı tip HPV enfeksiyonundan oluşur dolayısıyla da farklı öneme sahiptirler. Genital bölgede 30'a yakın HPV alt tipi enfeksiyona neden olabilir ve genital siğillerin büyük çoğunluğundan HPV tip 6 ve 11 sorumludur. HPV tip 6 ve 11 de kanserojen etki yoktur, kanser yapmaları beklenmez.

Genital Siğil Belirtileri
Genital siğiller oldukça değişken boyut ve şekillerde olabilmektedir. Bunun temel sebepleri; konak olarak kullanılan kişinin hastalıkla ne kadar iyi mücadele ettiği (örneğin yaşlı ve hasta insanlarda savunma sistemi çok daha zayıf olabilmektedir) ve hangi HPV türüne maruz kaldığıdır. Bazı genital siğiller belirti vermeyecek kadar küçük olabilir ve deriden kabarık olmayabilir. Her ne kadar bazen belirti vermese de aşağıdaki belirtiler görüldüğünde doktora başvurulmalıdır.

Kadınlarda Gnital Siğil Belirtileri
HPV virüsüne bağlı gelişen deri lezyonları, erkeklerde genellikle kolay fark edilebilirken kadınlarda fark edilmesi daha zordur. Çünkü kadın cinsel organı erkeğe göre daha karmaşık bir yapıya sahiptir ve vücudun içerisinde bulunmaktadır.


Vajinal bölgede, deriden daha kabarık ve genellikle deriyle aynı renkteki lezyonlar siğil belirtisi olabilir.
Bağışıklık sistemi, çeşitli hastalıklar veya yaşlılığa bağlı olarak zayıflamış olan kadınlarda deriyle aynı renkte karnabahar görünümünde çıkıntılar görülebilir.
Vajinal bölgede yaşanan kaşıntı, kızarıklık ve rahatsızlık hissi genital siğilden kaynaklı olabilir.
Lezyonlar nadir de olsa vajina ve çevresinde ağrıya neden olabilir.
Vajinal penetrasyon esnasında kabarıklıkların sürtünmeye bağlı olarak kanaması da vajinal siğillerin belirtisidir.
Genital siğiller kadınlarda; ağızda, dudaklarda, dilde, boğazda, vajinanın dış kısmındaki duvarlarda ve anal kanalda kabartılar halinde görülebilir.

Erkeklerde Genital Siğil Belirtileri
Genital siğiller, kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de görülebilir. Erkeklerde de kadınlardaki gibi kabartı şeklinde lezyonlardır. Farklı olarak erkeklerdeki genital siğillerin gözle görülmesi daha kolaydır. Penisin ve çevresindeki derinin üzerinde genellikle gözle görülen kabartılardır.

Penis ve çevresindeki deride, deriden daha kabarık ve deriyle aynı renkteki lezyonlar şeklinde görülebilir.
Penis ve çevresindeki kızarıklık, kaşıntı, rahatsızlık hissi ve ağrı hissi genital siğile işaret edebilir.
Herhangi bir penetrasyon esnasında penisin üzerindeki kabarıklıklar kanayabilir.
Erkeklerde idrar yaparken çatallanma görülebilir veya idrar yaparken zorlanılabilir. Bunun nedeni idrarın çıktığı kanalın dışarı açılan kısmında, genital siğillerin engel oluşturmasıdır.
Genital siğil erkeklerde; penis ucunda ve gövdesinde, skrotumda, anüste, kasık bölgesinde, ağızda, dudaklarda, dilde ve boğazda görülebilir.

Genital Siğil Tedavisi
Siğiller fark edilir edilmez doktorunuza muayene olmanız gerekir. Genital siğiller cinsel yolla bulaştığı için eşlik eden diğer enfeksiyonların da olabileceği göz önünde bulundurularak muayeneyi geciktirmemek gerekir. Siğiller yaygınlıklarına göre tedavi edilir. Hafif ve sınırlı alandaki siğiller uygun krem veya solüsyonlarla kimyasal olarak yok edilebilirken, daha yaygın ve büyük siğiller cryokoagulasyon (dondurma) veya elektrokoterizasyon (yakma) yöntemleri ile tedavi edilmektedir. Tedavi bir seferde etkili olabileceği gibi bazen tekrarlayan seansları içerebilir. Bu tedavi sürecinde hastanın tamamen lezyonsuz olduğu zamana kadar cinsel ilişkiden kaçınması önerilir. Tedavide unutulmaması gereken bir şey de el-ayak siğilleri için satılan krem ve solüsyonların genital bölge siğilleri için bir tedavi seçeneği olmayacağıdır.

Resim
X