DIŞ GEBELİK OPERASYONLARI

DIŞ GEBELİK NEDİR?
Endometriyal boşluğun dışına implante edilen herhangi bir gebeliğe ektopik gebelik denir. Tüm gebeliklerin %1-2'sinde görülen bir durumdur. Tedavisinde ve erken tanısında kaydedilen ilerlemeye rağmen, görünümü ve olası komplikasyonları kadının sağlığını ve üreme geleceğini tehlikeye atabilir.

DIŞ GEBELİK TÜRLERİ
Normal şartlar altında, döllenme ve embriyonik gelişim, fallop tüpünde implantasyonuna kadar gerçekleşir. Anormal olarak bu süreç periton boşluğuna doğru veya endometriyal boşluğa yakın yerlerde olabilir.

Tubal Ektopik Gebelik: Bazen embriyo rahim boşluğuna doğru hareket etmek yerine döllenmenin gerçekleştiği yerde kalır ve fallop tüpünde hamileliğe neden olur. Tubal ektopik gebelik, en sık görülen ektopik gebelik türüdür ve bunların %90'ını oluşturur.
Bununla birlikte, embriyo endometriyal boşluğa doğru anormal bir şekilde göç ederse, rahim ve tüpün birleştiği alana yerleşebilir: İnterstisyel veya Kornual Ektopik Gebelik .
Bir embriyo, kaviteyi çevreleyen alan olan miyometriyuma anormal şekilde yerleşebilir ve miyometriyal ektopik gebeliğe neden olabilir .
Anormal implantasyon, başka durumlardan kaynaklanan sezaryen veya uterus skarında da ortaya çıkabilir. 
Ayrıca servikal ektopik gebeliğe neden olan servikal kanala implante edilebilir .
Benzer şekilde, embriyonun hareketi periton boşluğunun iç kısmına doğru gerçekleşirse, yaklaşık %3 oranında en sık görülen ikinci tip olan yumurtalık ektopik gebeliği ile sonuçlanabilir.
Ek olarak, hem karın duvarında hem de karaciğer veya dalakta tüm karın boşluğu boyunca implantasyon da bildirilmiştir, buna abdominal ektopik gebelik denir .
Son olarak, son derece nadir olmakla birlikte, heterotopik bir gebelik tanımlanmıştır. Bu tip gebelik, endometriyal boşluk içinde normal embriyo implantasyonu ve ektopik formda başka bir implantasyon olduğunda ortaya çıkar. Bu tip gebelikler yardımcı üreme tedavisinden sonra daha sık görülmekle birlikte, spontan gebelik üzerine de bazı vakalar bildirilmiştir.

Resim
X