LEEP-KONİZASYON AYDIN NEDİR
LEEP konizasyon nedir?
LEEP, CIN veya SIL gibi rahim ağzının (cervix) hücresel değişiklikleri ile karakterize kanser öncüsü (cervical prekanseröz) lezyonlarına uygulanan etkili ve modern bir işlemdir.
Dokuyu çıkartma (eksizyon) işleminde ucunda telden bir halka bulunan kalem şeklinde bir alet kullanılmaktadır. Elektrik ile yakarak kesme özelliğine sahip bu alete “loop koter” adı verilir.
LEEP, İngilizce’den “Loop Electrosurgical Excision Procedure” kelimelerinin kısaltılmış halidir. Türkçe’ye “Halka şeklinde elektro cerrahi ile çıkarma işlemi” şeklinde çevirmek mümkündür.
Leep (Letz) işleminde rahim ağzı koni şeklinde yakılarak kesilip çıkartıldığı için işlem “sıcak konizasyon” olarak da bilinmektedir. Rahim ağzı dokusunun ameliyathane şartlarında bistüri ile kesilerek çıkarılması ameliyatı ise “konizasyon” veya “soğuk konizasyon” olarak bilinmektedir.
Konizasyon ameliyatı, leep işlemine göre daha travmatik bir işlem olup ameliyat sonrası iyileşme süreci de daha uzundur.
Rahim ağzında kanserlerin en sık yerleşme bölgesi servikal kanal içindedir ve “transformasyon zonu” veya “skuamo-kolumnar bileşke “olarak geçen geçiş bölgesidir. Leep’de çıkartılan bölge de işte bu transformasyon bölgesidir. Bu nedenle İngiltere ve bazı ülkelerde LEEP yerine LLETZ (Large Loop Excision of the Transformation Zone) kısaltması kullanılmaktadır.
Leep anlamına gelen ve onkolog jinekolog cerrahlar tarafından nadiren kullanılan diğer İngilizce terimler ise LLEC (Large Loop Excision of the Cervix) ve Loop Cone Biopsy (Halka ile koni şeklinde parça alınması) dir.
LEEP konizasyon ne amaçla yapılır?
Smaer testinde (“simir testi” olarak okunur) rahim ağzı dokusunda problem saptanan hastalarda hem kesin tanı koymak hem de tedaviyi sağlamak amaçları ile leep işlemi yapılmaktadır.
Leep (LETZ) işlemi sırasında, elektrikle çalışan bir alet yardımı ile rahim ağzı dokusunda patolojik değişimler gösteren dokular ağrısız ve kolay bir şekilde çıkarılmaktadır.
LEEP konizasyon (LLETZ) nasıl uygulanır?
Rahim ağzı dokusu (servikal doku) sinirsiz olduğu için leep işlemi genelde muayenehanelerde lokal anestezi ile (uyuşturarak) veya tercihen hastanın kendi isteği doğrultusunda genel anestezi altında (uyutularak) yapılabilmektedir.
Genel anesteziyi tercih eden hastaların müdahaleden en az 8 saat öncesinden itibaren yeme-içmeyi kesmeleri gerekmektedir.